google +
 
РЅРѕРІРёРЅР° 2 Печат Е-мейл
Уникалната Соя
 • Соята е културата с най-многостранно приложение: за фуражни, хранителни, индустриални, лекарствени, екологични цели и никое друго растение не може да си съперничи с нея по количеството и качеството на произвежданите продукти.
 • Соята е на първо място като храна на бъдещето и ако имаше награда "Оскар" за хранително растение тя щеше да спечели веднага. В миналото е смятана за едно от петте свещени растения – ориз, соя,пшеница, ечемик и просо.
 • Соята е култура, която за 100 дни може да произведе най-голямото количество пълноценен растителен протеин и масло.Тя е една от най-използваните енергийни култури в света.
 • Соята, заедно с пшеницата, царевицата и люцерната е определена от FAO като “стратегическа” култура на 21 век. Площите и производството й в световен мащаб продължават да нарастват, а хранителната соева индустрия е най-бързо развиващата се в света.
 • Соята e подобрител и възстановител на почвеното плодородие и много добър предшественик за всички селскостопански култури с икономическо значение за страната. Добива от пшеницата отглеждана след предшественик соя е с 15-24% по-висок.
 • Соята е своеобразен еталонза културата на земеделие и е подходяща, както за биологично, така и за високо интензивно ниво на производство.
 • Соята притежава „уникални” биологични и физиологични особености: продължителен период на цъфтеж и бобообразуване и добра устойчивост на засушаване; фиксира азота от въздуха; силна компенсационна способност в зависимост от гъстотата на посева; много добра възстановителна способност след градушки.
 • Соята е най-евтиния източник на растителен протеин и масло и затова няма страна в света, в която да има благоприятни условия за развитето на соята и да не произвежда соя, защото:
 1. Без участието на соя не може да има агрономически и екологически обоснован сеитбооборот и икономически ефективна структура на полските култури;
 2. Без използването на соев протеин в дажбите на животните в съвременните условия е немислимо да има ефективно животновъдство;
 3. Без употреба на соеви продукти няма безопасни и предпазващи здравето храни за човека;
 4. Соевото масло е основна суровина за производството на екологичното гориво –биодизел.
 
© ОПИТНА СТАНЦИЯ ПО СОЯТА - ПАВЛИКЕНИ, SOYBEAN EXPERIMENTAL STATION - PAVLIKENI | Изработка: bgsite.eu
Webdesign auf Usedom and Joomla