google +
 
РЅРѕРІРёРЅР° 9 Печат Е-мейл
Покълналата соя е забележителна
здравословна храна
*Покълналата соя е забележителна здравословна храна
 
Покълналата соя спада към т. нар. Биогенични храни, даряващи живот. Тя е една пълноценна храна и прекрасна алтернатива на излишека от животински продукти, които рушат здравето ни. Бихме могли да се храним само със покълнала соя, и то срещу няколко лева месечно. Дори в минимални количества, покълналите семена улесняват съчетаването на съвременния начин на живот с поддържането на организма в добро здраве
Благодарение на изключителната им виталност, богатство на витамини, минерали, аминокиселини, ензими и биологично активни вещества (БАВ), те регулират липсите, причинени от съвременното хранене, влошено от промишлената обработка. Установено е, че съдържанието на витамин С в покълнала след 72 часа соя нараства над 5 пъти, а на витамин В12 – над 2,5 пъти.
Съвременното хранене е бедно на живи хранителни продукти. Голяма част от консумираната храна пристига от далечни страни на твърде висока цена, а за да бъде на щандовете в супермаркета в добро състояние, тя претърпява разнородна консервационна обработка, която унищожава нейната виталност. Дори и най-свежите плодове не правят изключение от това правило, защото много често те се берат преди да са узрели, при което губят много от виталността си. Липсата на контакт между производители и консуматори не позволява контрол при отглеждането на продукцията.
С отглеждането на покълнали семена решаваме голяма част от тези проблеми:
1.Лесен транспорт, складиране и покълване при домашни условия, с минимални усилия.
2.Покълналите семена саизпълнени с живот и са богати на витамини и други БАВ.
3.Лесно се приемат и усвояват от организма и осигуряват много евтина прехрана.
4.Ставаме едновременно производители и консуматори и сами контролираме качеството.
5.Дава ни се възможност да общуваме с природата, превръщайки ни в “ стайни градинари”.
Техника за производство на покълнала соя в домашни условия
Поставяте няколко супени лъжици семена от соя в буркан и ги заливате с чиста вода. По време на престоя във водата семената поемат необходимото количество вода. Ако не разполагате с филтър абсорбиращ хлора и химическите препарати, използвайте изворна или минерална вода. Количеството на семената е съобразно вашите нужди и размерите на буркана. Отворът на буркана трябва да бъде покрит с тензух, прикрепен с ластик.
След престой 18 - 20 часа семената набъбват и омекват. Водата, в която семената са били накиснати, се излива. Следва обилно изплакване със студена чешмяна вода. Бурканът се поставя под 45 градуса, така че водата да се отцежда. Семената трябва да бъдат разпределени по стените на буркана, без да се натрупват върху тензуха. При това положение водата може да се отцежда и семената да се проветряват. Буркана се покрива с памучна кърпа за да се предпазва семето от светлината, като че ли е в земята.
??зплаква се средно два пъти на ден с цел да се отстранят метаболичните отпадъци и семето да се поддържа влажно. Семената могат да покълват и в торби от найлонов тензух, като изплакваме два пъти дневно, а торбичката оставаме да виси над умивалника. Тази техника е идеална за къмпинг, когато се движим с раница на гърба (семената покълват докато вървите) и за пътешествия по море.
Това, което вече със сигурност сте яли в някой китайски ресторант или сте купили от магазина, е именно покълнала соя. Тя има свеж вкус и е много богата на протеини и витамини. Покълналите семена се консумират след 3-4 дни, когато дължината на кълновете им е 2-4 см. Някои предпочитат да отстранят котиледоните (семето) и да консумират само кълновете, защото по такъв начин вкусът става по-приятен.
Покълналите соя се консумира в естествен вид, със салата или заедно с други ястия. Не се препоръчва минимално или максимално дневно количество за приемане. Колкото по-голямо количество се приеме, толкова повече живи, стабилизиращи здравето вещества се внасят в организма.
Ако произведеното количество покълнало семе превишава дневните ни нужди, то може да се съхранява в хладилник за 2-3 дни (нарастването му през това време се забавя). Но независимо от всичко за препоръчване е покълналите семена да се консумират свежи.
Ако изчаквате по-дълго от препоръчаното време, вкусът се променя и дори става неприятен. В никакъв случай не се опасявайте, че са токсични: покълналите семена са годни за ядене във всички стадии от развитието си.
* По данни от книгата на Доктор Шалер
 
© ОПИТНА СТАНЦИЯ ПО СОЯТА - ПАВЛИКЕНИ, SOYBEAN EXPERIMENTAL STATION - PAVLIKENI | Изработка: bgsite.eu
Webdesign auf Usedom and Joomla